• Menu
 • Het leven, de dood en de droom die jij kiest

  Gepubliceerd op: 1 mei 2020.
  In de categorie: Energetische Basiskennis.

  Is er nog leven na de angst voor de dood? Dit is een vraag die in mij wakker wordt als ik de collectieve reactie zie op een natuurverschijnsel als een virus. Men wil het onder controle krijgen dat virus. Of willen we onze angst voor de dood onder controle krijgen? En doen we daarmee dan maar meteen onze vrijheid om voluit te leven de das om?

  Okay, het is angstaanjagend zo’n virus dat we niet kunnen zien, niet kunnen grijpen en misschien wel nooit kunnen begrijpen, hoe hard we er ook op studeren. Dat voelt bedreigend en ja, dan is een angstreactie heel normaal.

  Maar ben je ooit een stap dichter bij vrijheid gekomen door steeds in de angst te blijven? Is controle de manier om je voorgoed te bevrijden? Als je niet oppast leidt controle tot krimp en knijp je je eigen levensstroom vol gezondmakende sappen af.

  Fotobewerking: Wilka Zelders

  Toch lijkt het erop dat we ook een cadeau hebben gekregen met deze hele crisis, namelijk de tijd om stil te staan, te voelen waar ik ben en vooral: Waar wil ik heen? Of zoals de bekende filosoof Charles Eisenstein zegt “Every crisis is an invitation into a new story”. ‘Dromen’ is eigenlijk niets anders dan over het huidige moment heen kijken en zien waar het heen kan gaan. Met mijzelf, met elkaar en vooral met onszelf in harmonie met al het leven op, in en om deze planeet.

  Zou je de droom de toekomst kunnen noemen, dan wordt het afsterven eigenlijk het verleden. Alles wat we achter ons laten, los laten, of vrij geven, zoals ze in veel tradities zeggen. En ik, de mens die hier en nu leeft, staat daar als het ware tussen in. Aan mij de keuze, welke deur sluit ik en welke mag zich openen.

  "Wees zorgvuldig waarmee je jouw dromen begiet. Begiet je ze met zorgen en angst, dan zal je een berg onkruid produceren dat het leven uit je droom zal verstikken. Begiet je ze met optimisme en oplossingen, dan zal je succes cultiveren."

  De sluipende Dood

  Dat de Dood een onherroepelijk deel van het Leven zelf is, laat de natuur ons altijd volop zien. De een zijn dood is de ander zijn brood. In letterlijke zin. Het is een voortdurende cyclus van eten en gegeten worden. Ook jij hebt een plek in die cyclus mooi mens. Durven we daarnaar te kijken? Het te zien en accepteren?

  Als we onze ogen hiervoor liever sluiten, dan verschijnt de Dood als een ongewenste gast die ons besluipt, een dood die we niet willen kennen, die we proberen te vermijden, vechtend tegen verandering, verlies en verdriet. Hij pakt van ons af wat ons lief is en lijkt daarmee een vijand die ons bitter achterlaat.

  De welwillende Dood

  In de sjamanistische tradities leert men echter dat er twee verschillende manieren zijn om iets achter te laten aan de Dood. Naast deze Dood als ongewenste gast, verschijnt hij ook nog in een andere gedaante. Een gedaante die niet minder onherroepelijk of zelfs angstaanjagend is, maar hij is tevens vervuld van compassie voor het Leven zelf.

  Deze Dood wordt de Welwillende Dood genoemd, en hij verschijnt als een helper om je te helpen vrij te geven wat jou en jouw wereld niet langer dient. Hij is de grote transformator, die niets van je afneemt, maar het cadeau dat je hem geeft omzet in pure energie en aan jou terug geeft. Het is dus zaak om regelmatig een ontmoeting met deze welwillende Dood te organiseren. In praktische zin betekent dat ‘wat ben ik bereid los te laten, welke spullen geef ik weg, welke relaties blijf ik (soms tegen beter weten in) onderhouden?’.

  Waar voedt ik mijn dromen mee?

  Zoals iedereen weet heb je energie nodig om een droom te verwezenlijken, of dat nu het creëren van een opgeruimd huis, een kunstwerk, een vakantie, een feest of een goede relatie is. En als onze energie vast zit in het verleden, in de gehechtheid aan onze oude verhalen en emoties, dan ontvangen onze dromen te weinig energie om tot leven te komen.

  De beroemde wijsgeer Lao Tzu zei het zo: “Wees zorgvuldig waarmee je jouw dromen begiet. Begiet je ze met zorgen en angst, dan zal je een berg onkruid produceren dat het leven uit je droom zal verstikken. Begiet je ze met optimisme en oplossingen, dan zal je succes cultiveren. Kijk altijd uit naar manieren om een probleem te veranderen in een mogelijkheid voor succes. Kijk altijd uit naar manieren om je droom te voeden.”

  Dromen en de Dood, wat moet ik daarmee?

  Wellicht ben ook jij al aan het dromen van een nieuwe werkelijkheid en ja, laten we dat vooral blijven delen. Maar vergeet dan ook vooral niet om energie vrij te maken uit je verleden en het een en ander weg te geven aan de Welwillende Dood.

  In deze tijd worden we op alle mogelijke gebieden geconfronteerd met de Dood. Het leven heeft ons laten zien dat de toekomst niet zo zeker is als we dachten. Dat er iets moet sterven om te kunnen leven. Met elkaar, een gemeenschap van mensen, dieren, planten en alle andere elementen op deze prachtige planeet. Misschien had je al een vermoeden, maar nu is het recht in ons gezicht en in ons dagelijks leven. Dus mooi mens, wat doe JIJ ermee?

  Het kind van Leven en Dood

  Ben jij bereid jezelf diep in de ogen te kijken en eerlijk te zien waaraan je nog zo gehecht bent dat het je energie kost, dat je vasthoudt aan een verleden dat eigenlijk al voorbij is en aan een valse hoop dat je niet naakt hoeft te worden, kwetsbaar in al je grootsheid?

  Ik snap je mooi mens, als je dat spannend vindt! Ik ben jou ook, een mens dat vooral leerde te overleven in plaats van te leven en te dromen. Maar ik ben ook jouw moedige deel, dat je laat weten dat het prachtig is en dat de Dood en het volle Leven geliefden zijn van elkaar en jij hun kind. Je mag je eigen plek innemen in het midden van deze ‘Stream of Livingness” en je eigen paadje stap voor stap vooruit dromen.

  Creëer je eigen ritueel

  Mijn uitnodiging aan jou is om de tijd te nemen voor een eigen ritueel waarbij je ceremonieel loslaat wat jou niet meer dient. Het op te schrijven, uit te spreken, te tekenen of op welke manier dan ook tastbaar te maken. Dit tastbaar maken is een manier om het nog eenmaal te eren, met al je liefde en dankbaarheid.

  Vind daarna een moment om deze levensgeschenken weg te geven aan de Welwillende Dood. Verbrand het, begraaf het, breek het, verknip het en vertrouw het toe aan die oneindige Stroom van Leven die het zal omzetten in pure levensenergie om jouw nieuwe dromen mee te verwezenlijken.

  Mijn uitnodiging aan jou is om mij niet zomaar te geloven, maar om het zelf te ervaren. Gebruik deze bijzondere tijd, waarbij Dood en Dromen beiden zo krachtig in ons collectieve veld aanwezig zijn. En ontdek dan hoe prachtig onze dromen samen weven en het werkelijk mogelijk is ze te manifesteren.

  Aloha, ik dank jou mooi mens, ik eer je en verwelkom jou.

  Over Wilka Zelders

  Wat ik grotendeels miste in het reguliere onderwijs en op het werk was een bewustwording van de impact van verschillende ‘staten van bewustzijn’. Hoe die verschillende bewustzijnstoestanden te bereiken, hoe ze te versterken en daaruit te creëren is dan ook de focus van mijn eigen werk geworden. In een notendop leer ik je hoe je aanwezig kunt zijn in de alledaagse wereld en tegelijkertijd in overeenstemming kunt zijn met je eigen innerlijke wereld.

  Laat de eerste reactie achter